måndag 13 oktober 2014

Olika är bra!

Ny vecka, nytt tema. Barnen börjar bli vana vid att kolla på tavlan för att få reda på veckans innehåll.

Denna vecka handlar det om kaniner, på olika sätt. Vi hämtar kunskap både från naturen och från litteraturen.

Dagen startade med att vi högläste berättelsen om Pricken, en bok om att det är okej att vara olika. Vår tanke var att barnen vid läsningen och i samtalet efteråt skulle reflektera över olika livsfrågor, som till exempel, rätt eller fel.

Efter det var det dags att lära oss att rita kaniner. Alla satt beredda med papper och penna. Anna/Katharina ritade kaninens huvud på tavlan så att alla kunde se. Sedan ritade barnen huvudet. Anna/Katharina ritade öronen, barnen ritade öronen. 

En övning som krävde koncentration och goda lyssnare. Syftet var att alla skulle klara av att rita en kanin. Känslan av att lyckas är viktig.

Härliga kaniner blev det!

När vi hade gjort övningen en gång, gjorde vi det en gång till. Denna gång var det lite lättare. Alla var nöjda med minst en kanin.

Vissa kaniner såg verkligen levande ut!

Vi pratade om att det är bra att vi är olika. Tänk så tråkigt om alla såg likadana ut! Då visste man ju inte vem det var man ville leka med, sa någon så klokt. Uppgiften var sedan att välja ut den kanin man var mest nöjd med. Den skulle man måla i härliga färger och mönster. Ju mer olika desto bättre!

Vi angrep uppgiften med stort allvar.

Känslan av arbetsglädje var tydlig i de något måndagspratiga klassrummen. Detta blir ett roligt tema.